مجلس انقلابی و تامین اجتماعی

دکتر محمدباقر قالیباف رییس مجلس شورای اسلامی دوشنبه ۲۲ دی‌ماه گفت تامین اجتماعی در اولویت دستور کار حداقل دو کمیسیون تخصصی مجلس قرار دارد و مسائل آن پیگیری می‌شود.‌
قالیباف با تاکید بر اینکه اگر در میان اولویت‌ها هم‌پوشانی وجود نداشته باشد با دوگانگی مواجه می‌شویم، گفت: هماهنگی و هم‌پوشانی بین آئین‌نامه داخلی مجلس، برنامه هفتم توسعه، سیاست‌گذاری‌ها و مسائل راهبردی باید در تعیین اولویت کمیسیون‌ها مورد توجه قرار گیرد جهت اطلاع ایشان و دیگر نمایندگان منتخب مردم باید عرض شود که هم‌اکنون دو طرح ضد و نقیض در خصوص تامین اجتماعی در مجلس مطرح است که بایستی مجلس محترم توجه داشته باشد که نتیجه و تاثیر تصویب این دو طرح چیست و اثر و تاثیر آن‌ها بر حیات و ممات سازمان چگونه می‌تواند باشد .

طرح اول: که می‌تواند به‌صورت مسکنی برای سازمان بوده و شرایط بهتری را برای سازمان فراهم و نظام را از یک بحران همه‌گیر و سراسری فعلا دور نگه دارد طرحی است با عنوان طرح توانمندسازی و پایداری سازمان تامین اجتماعی با امضای ۳۴ نماینده که تقدیم هیات رئیسه شده‌است..
براساس این طرح جریمه کارفرمایان با شرایطی بخشیده خواهد شد فرمول تعیین حقوق بازنشستگی تغییر خواهد کرد بازنشستگی در کارهای سخت و زیان‌آور دست‌خوش تغییر خواهد شد ، سه‌جانبه‌گرایی در سازمان به شکلی شورای‌عالی خواهد بود حق بیمه‌های سهم دولت بطور سالیانه پرداخت خواهد شد (البته تجربه سال‌ها و دهه‌های گذشته نشان می‌دهد که تحقق این بند بعید به‌نظر می‌رسد )،سوابق بیمه‌ای بیمه‌شدگان در بازه‌های زمانی مشخص و اطلاع رسانی خواهد شد.

طرح دوم :اما همزمان طرح دیگری با نام بازنشستگی پیش‌ازموعد کارکنان دولت با امضای ۳۹ نفر از نمایندگان در دستور کار مجلس قرار دارد که براساس آن برای کارکنان دولت سابقه مورد نیاز برای بازنشستگی پنج سال کم و شرط سنی هم حذف خواهد شد تمامی متخصصین و دلسوزان حوزه تامین اجتماعی بر این باورند که تنها راه نجات تامین اجتماعی اجرای اصلاحات پارامتریک ( اصلاحات قانونی )، اصلاحات سیستمی و مهندسی مجدد سیستم تأمین اجتماعی خواهد بود.

اصلاحات پارامتریک(قانونی)

– متناسب‌سازی سن بازنشستگی با امید به زندگی در شرایط فعلی جامعه
– بازنگری در فرمول نحوه محاسبه مستمری
– حرکت به سمت یکسان‌سازی نرخ حق بیمه
– حذف کلی بازنشستگی‌های پیش‌ازموعد
– ممنوعیت هر گونه بازنشستگی بدون شرط سنی
– تعدیل حداقل مستمری در ماده 111قانون تامین اجتماعی
– بازنگری در شرایط ایجاد ازکارافتادگی و بازمانده

اصلاحات سیستمی

– بازنگری در ماهیت کسب‌وکار سازمان در قالب نظام چندلایه تامین اجتماعی

مهندسی مجدد
– اصلاح فرآیندها و روش‌ها در نحوه ارائه خدمات سازمان
– اصلاح سیستم‌های مکانیزه به‌منظور تسریع در انجام امور
– ایجاد و بهبود پایگاه‌های اطلاعاتی
– بازنگری، تنقیح و تلخیص بخشنامه‌ها و دستورات اداری
– ارتقاء بهره‌وری و سود دهی ذخایر سرمایه‌گذاری‌ها

سایر
– گسترش پوشش بیمه‌ای
– جلوگیری از فرار بیمه‌ای
– کاهش تدریجی تعهدات دولت
– اخذ مطالبات معوق

اینک مجلس و سازمان در معرض آزمونی سخت قرار گرفته‌اند. فارغ از شعارها و رفتارهای سیاسی اینک بایستی در عمل ثابت نمود که با تصویب طرح اول طرف‌دار سازمان و به طبع آن نظام تأمین اجتماعی کشور هستیم و یا با تصویب طرح دوم مقدمات فروپاشی تامین اجتماعی و به طبع آن زمینه‌سازی برای ایجاد بحران‌های اجتماعی و امنیتی خواهیم بود .

5 دیدگاه. دیدگاه جدید بگذارید

  • باسلام و تشکر از اطلاع رسانی شما سازمان در حال حاضر به نظر تنها صندوق پایدار و ورشکست نشده می باشد،ٱمیدوارم که افراد مصلح و کاردان مثل شما پای کار باشند و از ایجاد بحران در این صندوق جلوگیری کنند،به امید خداوند بزرگ

    پاسخ
  • محمد رضا
    2 مهر 1401 9:17 ق.ظ

    آثار مخرب افزایش سن بازنشستگی(۱):
    یک )ایجاد حس بی اعتمادی: ظرفیت اعتمادحداقل بیست میلیون بیمه پرداز اجباری و اختیاری نسبت به دولت و صندوق تامین اجتماعی از بین خواهد رفت. یعنی هر وقت دلشان خواست می توانند قوانین را بر مبنای میلشان تغییر بدهند.درصورتیکه ماده ۷۶ قانون تامین اجتماعی که توسط آن هزاران نفر در سنوات گذشته بازنشسته شدندمغفول می گردد. از طرفی این پیام داده میشود که بیمه شدگان نباید هرگز بازنشسته شوند،بلکه تا لحظه مرگ کارکنند و ۴۰ درصد حقوقشان را هر ماه در اختیار صندوق ها قرار دهند و بابت آن نیز هرگز انتظار بازنشستگی نداشته باشند؟
    دو) کاهش پرداختی ها:صددرصدکارگران و کارمندان که با کاهش قدرت خریدافسار گسیخته مواجه هستند، از طرفی ایران جز کشور های با نرخ بیشترین میزان تورم و گرانی در دنیا است.بنابراین چگونه می توانند سال های بیشتری را حق بیمه پرداخت کنند، در نتیجه اجباراً از پرداخت حق بیمه منصرف می شوند ،که باعث کاهش شدید حق بیمه به صندوق می گردد.
    سه )بی تفاوتی نسبت مشاغلشان:برخی از کارگران ناخواسته از انجام وظایف کاریشان می کاهند زیرا دیگر امیدی به بازنشستگی ندارد و بنابراین ظرفیت ذهنی و جسمی اش به شدت کاسته شده و سیستم تولید و خدمات دچار چالش شدید می گردد.
    چهار) تنش در محیطهای کاری:بدلیل شوک افزایش سن بازنشستگی کارگران قدیمی با بقیه کارکنان در مورد هر موضوع دچار تنش خواهند شد زیرا حقی بزرگ از آنها گرفته شده در صورتیکه در سنوات گذشته این حق بوده و اکنون نیست پس هر عامل کوچکی براحتی می تواند تبدیل به تنش گردد در نتیجه همه از جمله کارگر ،کارفرما و تولید و خدمات آسیب خواهند دید.
    پنج) افزایش بیکاری: بیکاری معضلی ۵۰سال است کشور با آن درگیر است در حال حاضر برای ایجاد یک شغل پایدار نیاز به سرمایه‌گذاری حدود ۸۰۰میلیونی برای هر فرد است و یکی از سهل‌الوصول ترین راهها برای کاهش آن، کاهش سن بازنشستگی است .حال می توان با خروج هر بازنشسته از محیط تولید دو نفر را جایگزین آن نمود.که علاوه برحل بیکاری به افزایش سن جوانی و انگیزه نرخ تولید و خدمات را بالا برد.
    شش) افزایش آسیب های اجتماعی: متاسفانه به علت شرایط سخت محیطهای کاری که کارگران با آن در طول شبانه روز درگیر هستند باعث شده کارگران برای خارج شدن از فشارهای روحی و روانی رو به قرص ها آرامبخش و مواد مخدر بیاورند و درنتیجه حداقل ۳۵ درصد جامعه کارگری با آن در گیر هستند بنابراین افزایش سن بازنشستگی این موضوع را تشدید میکند و افرادی بیشتری دچار این آسیب میگردنددرنتیجه افزایش طلاق، خودکشی،خودسوزی و غیبت از کار می گردد و ماحصلش آسیب به جامعه ، تولید و خدمات خواهد بود.
    هفت)آسیب رساندن به تجهیزات و ماشین آلات: در شرایطی که کارگران صدای اعتراض شان به جای نرسد، مطمئنا برخی هستند که این ظلم بزرگ تحمل نکنند به هر طریق شده به سیستم تولید و ماشین آلات و چرخه تولید آسیب برسانند.از طرفی فجایع انسانی مادی بزرگی رخ خواهد داد.
    هشت) کاهش بهره وری: در شرایطی که سن کارگران بالارفته و توان جوانی در آنها بسیار کاسته شده بیماریهای جسمی و روحی به سراغشان آمده بطور طبیعی آنها نمی تواند کارهای محول را انجام دهند پس در نتیجه روند بهره وری در محیط کاری کاهش می یابد. در صورتیکه با بازنشسته شدن به موقع و جایگزین شدن افراد جوان این موضوع حل خواهد شد.
    نه) تنش بین کارگران و کارفرمایان: در شرایطی که کارگران توان جسمی شان به شدت در اثر فعالیت های کارگری کاسته شده و افت تولید رخ داده کارفرما معترض می شود و درنتیجه باعث درگیری روزانه آنها شده و ماحصلش دعواهای حقوقی اخراج کارگران و افزایش بیمه بیکاری خواهد شد.
    ده) ایجاد اعتصابات, تظاهرات و تجمعات در سطح کارخانجات، خیابانها در سراسر کشور : وقتی دولت و مجلس به فریاد کارگران مظلوم نرسد این قشر محروم چاره کار را در اعتصاب و راهپیمایی دنبال خواهند کرد ،حال در شرایطی که کشور دارای بیشترین تنش را در دنیا دارد و انواع تهدیدات روزانه جامعه را متاثر می نماید، اضافه شدن اعتراضات کارگری می تواند هر روز شعله درگیری ها را بالا ببرد و اثر سوء بر کل جامعه خواهد داشت.
    یازده) کاهش مشارکت در انتخابات: ازمشارکت ۵۰ درصدی جامعه در انتخابات که سهم کارگران و کارمندان و خانواده هایشان حداقل ۸۰درصد می باشد با کاهش شدید مواجه خواهد شد که دراینصورت به زیر بیست درصدکاهش خواهد یافت. بعبارتی مقبولیت نظام مطمئنا زیر سوال خواهد رفت و در چنین دورانی کشور دچار از هم پاشیدگی خواهدشد.

    پاسخ
  • محمد رضا
    2 مهر 1401 9:17 ق.ظ

    آثار مخرب افزایش سن بازنشستگی (۲):
    دوازده) ایجاد حس نفرت و تبعیض: مطمئنا افرادی هستند که به دلیل فقر مالی، اجاره مسکن و تبعیض های رفتاری جامعه دچار سرخوردگی می شوند و واکنش آنها مانند افراد انتحاری خواهد بود بعبارتی یک بمب متحرک هستند که ممکن است در هر جای ضرر های مادی و انسانی فراوانی وارد خواهد نمود،متاسفانه بیشترین لطمه در طول ۴۰سال اخیر از این اتفاقات به کشور وارد نموده است
    سیزده) کاهش شدیدنیروی کاربیمه پرداز: در شرایطی که دولت و صندوق تامین اجتماعی به تعهداتش عمل نمی کند،ازطرفی بدلیل پایین ترین دستمزد در کل دنیا و از سویی شرایط غیر استاندارد محیطهای کاری سمی و شیمیایی با چنین شرایطی این حس به نیروی کار جدیدمنتقل می شود،که با توجه به بد عهدی دولت و صندوق تامین اجتماعی انگیزه ای باقی نمی ماند که نیروی کار میل داشته باشد در محیط های تولیدی و صنعتی خدماتی فعال شوند بنابراین به مشاغل کاذب رجوع می کنند و درنتیجه بسیاری از کارخانجات کوچک و بزرگ از نیروی کار خالی می شود و کشور با بحران اقتصادی مواجه خواهد شد.

    پاسخ
  • محمد رضا
    2 مهر 1401 9:18 ق.ظ

    آثار مخرب افزایش سن بازنشستگی (۳)
    چهارده)افزایش مرگ و میر کارگران : متاسفانه بدلیل افت شدید حفاظت ایمنی در محیط کار، فرسوده بودن ماشین آلات، افزایش استفاده از مواد سمی در فرآیندهای تولید و کاهش شدید امنیت شغلی تواما با یکدیگر باعث شده است، صددرصد کارگران مظلوم سخت و زیان در بدترین شرایط شغلی قرار گرفته بطوریکه حداقل ۳۸ سال تا ۴۸ سال عمر می کنند ،حال اگر سن بازنشستگی افزایش یابد، مطمئنا باافزایش نرخ سرطان و نتیجتا کشتار جمعی دچار خواهیم شد.یکی از پیامدهای آن بی سرپرست شدن خانواده‌ها و افزایش آسیب های اجتماعی می گردد.
    پانزده)کاهش حس وفاداری به نظام جمهوری اسلامی: جامعه کارگری که در زمان دفاع مقدس بیشترین شهدا را در بین اقشار جامعه تقدیم نظام نموده که سرآمد آن شهید برونسی عزیز(روحش شاد).از طرفی بیشترین میزان کمک ها را به جبهه جنگ نموده و در شرایط تحریمی فلج کننده در کنار نظام صادقانه، تولید و اقتصاد کشور را اداره نموده و هیچ نقطه فساد و رانت در جامعه کارگری وجود نداشته و جز برای آبادانی و رفاه جامعه جانفشانی نموده به یکباره با خیانتی مواجه شده که می خواهندبا ادعای واهی،سن بازنشستگی را افزایش دهند، مطمئنا سرد می شوند و از بدنه نظام جدا خواهند شد و در آن صورت لطمه جبران ناپذیری بر پیکره نظام جمهوری اسلامی وارد خواهد شد ،که دیگر قابل جبران نیست.

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

فهرست
مشاوره

در زرین دانش پاسخگوی شما هستیم